Det er beskrevet mer enn 25 arter av fjærmidd på domestisert fjørfe, men sammenlignet med Dermanyssus gallinae (rød hønsemidd) og Ornithonyssus sylviarum (Nothern fowl mite) har forekomst av fjærmidd i kommersiell fjørfeindustri liten betydning på verdensbasis.
Smittestoff og smitteveier
Det finnes mer enn 2000 arter av fjærmidd. De enkelte artene er morfologisk svært forskjellige, og i de fleste tilfeller vertsspesifikke. Med en størrelse på 350-500 mm er de mindre enn både lus og rød hønsemidd, og en kan tydelig skille mellom hann- og hunnmidd.
Hos hønsefugler er det Megninia cubitalis og Megninia ginglymura som er mest vanlig.
Midd av arten Megninia lever hele sitt liv på verten. De legger egg på fjærene, og både juvenile og voksne midd lever og spiser på fjærdrakten. Fjærmidd utvikler seg i flere stadier, fra egg til voksen via et larve- og to nymfestadier.
Smitte skjer i hovedsak ved at nymfer vandrer over ved direkte kontakt mellom fugler. I motsetning til rød hønsemidd lever Megninia spp. hele sitt liv på verten, og i liten grad i miljøet rundt. Smitte via mennesker, utstyr og avfall har derfor mindre betydning, og regnes som lite sannsynlig.
Sykdomstegn og diagnostikk
En infeksjon med Megninia spp. er ofte asymptomatisk, men kliniske symptomer kan observeres hos fugler som er hardt angrepet, og sykdommen kan få store økonomiske og dyrevelferdsmessige konsekvenser.
Det er beskrevet symptomer som kløe, fjærplukking, dermatitt og underernæring, i tillegg til en nedgang i eggproduksjon på opptil 20 %.
Fjærmidd identifiseres ved undersøkelse med mikroskop.