HVA KAN JEG GI FUGLENE VED SIDEN AV KRAFTFORET ? ..

Mange fugleeiere vil jo også at hønseflokken eller fasanene for den saks skyld skal være en ressurs som tar seg av avfall vi ellers ville ha kastet ,så kommer spørsmålet om hva vi faktisk kan gi dem som de vil ha nytte av ( høns kan ikke spise alt men nesten ...🤭 ) .

Overskuddet vi måtte ha skal være av god kvalitet og skjemt / sur / dårlig mat skal ikke under noen omstendighet gis som føde !

På denne siden vil jeg ta for meg hva dyra kan få i tillegg til kraftforet .. det skal til enhver tid være kraftfor tilgjengelig for høns / fasaner og tilskuddet vi gir skal ikke fungere som hovedfor .

Dette er av den enkle grunn at våre fugler da kan utvikle mangelsykdommer , tape vekt , verpe mindre osv ..

MAT HØNENE HAR NYTTE AV .

Poteter ( skal ikke gis rå ,men kokt )

Alt av grønnsaker foruten , kepaløk . Avokado .

Groft brød ( unngå for mye av bakevarer som boller etc .. mye av disse produktene innholder mye sukker ).

Alt av forskjellige typer korn/ blandinger .

Alt av frukt  , foruten Sitrusfrukter og Banan .( Sitrusfrukter har mye syre som kan gi sår i mage/ tarm hos fjørfe ,Banan er en " feit " frukt med høyt fruktsukkerinnhold ) .

Alt av forskjellig kokt ris og pasta .

Alt av kjøtt ( skal varmebehandles ) kan fjørfe få men i moderat mengde , de er altetere men ikke kjøttetere 😉... Ut fra et etisk synspunkt bør man ikke gi kjøtt fra egen dyreart .

Alt av fisk ( må varmebehandles ) .

Å gi hønene resten av middagen er forsåvidt helt ok men husk at dette er dyr .. De har ikke behov for sterkt krydret mat eller den siste biten av bløtkaken som blei igjen ( gjerne da med et masjipan trekk over også ) . Eller resten av julebaksten med småkaker som er proppfulle med krydder  og fett .. Dette  dør ikke hønene av selvfølgelig men de har heller ingen særlig nytte av slik type " restemat " . 

NATURENS TILSKUDDS MAT .

Hva kan vi gi av det vi finner ute ? .. Her er listen svært lang så jeg tar med det mest vanlige vi finner rundt oss her .

Gress , vassarve , rogn ( bær og blader ), geitrams , løvetann , skvallerkål ,alt av grønt spiret korn ,kløver ,luserne ,groblad , brenn nesle blader / skudd er noe av det høns kan få .

Unngå å gi f. eks . Engsoleie , Liljekonvall og Reinfann da disse er giftige for fjørfe . 

TILSKUDD OM VINTEREN ..

Mye av det vi kan plukke ute er flott tilskudd for våre fugler på vintern og det aller meste kan enten fryses eller tørkes . 

Nesle ( tørkes i bunter) .Kan gi hele planten

Gress / strå ( Tørkes i bunter ) .Gjerne høstes når det setter frø .

Rognebær ( fryses i passe porsjoner )

Luserne / Alfalfa ( tørkes i bunter og kuttes i biter ) Hele planten kan brukes .

Dette er da noen av mine favoritter som jeg tørker og gir alle mine fjørfe utover vinteren . Fint til litt ekstra tilskudd men også som sysselsetting av dyrene i en ellers rolig årstid .