DE MAJESTETISKE !

 

Brahma er en tung hønserase som har ukjent opphav.

Noen hevder at rasen stammer fra Brahmaputra i India, mens andre mener at rasen stammer fra Kina. Det som er sikkert er at rasen ble utstilt for første gang i USA på midten av 1800- tallet. Den ble populær for godt kjøtt, men også for eggene.

Den vokser for sakte til å være økonomisk og er derfor ikke noen spesiell kjøttrase i dag( eller som egglegger ). Den er likevel populær som hagehøns og i hobbyhold  og skårer på sin skjønnhet og sitt trivelige vesen.

Høna er rugevillig, men fordi hun er stor, hender det at eggene knuser under henne. Brahmahøner er ypperlige kyllingførere og ruger fint ut egg av andre arter som f, eks påfugl .

Brahma er en meget stor rase, og noen haner kan bli 75 cm høye. Det er et mektig syn når en brahmaflokk går fritt på gården. Hanens galing har en dumpere klang, som er en fordel hvis man har nære naboer. Brahma er rolig og sosial.

Den er godlynt, men kan virke litt treg og langsom. De er trivelige og blir sjelden aggressive. Dvergvarianten stammer fra England og Tyskland.

Eggene er gulbrune til lysebrune og veier 55 -58 gram (33 -35 gram for dverg). Hanen veier opp til 5 kg og hønen veier 3- 3,5 kg ( Det finnes tyngre individer enn dette men det er ikke ønskelig da dyret kan få problemer med skjelett på grunn av høy vekt ) . For dverg veier hanen 1 kg og hønen veier 900 gram.

Brahmaen er en av verdens tyngste raser og vokser relativt seint ( fullvoksen i en alder på 2 år ) . Verpestart for unghøner er ca 8 -9 mnd og rasen legger 80 -120 egg i året .

Brahma er krevende å fostre opp da de trenger en større mengde for enn andre og lettere raser . Foret må ha et godt nivå av protein for å gi det som skal til for at Brahmaen skal utvikles fullt ut .

Viktig at kyllinger får et godt balansert oppdrettsfor beregnet på kyllinger . Tilleggsforing er tilrådelig ved noen ukers alder .

Kardinalpunkter:

1. Kropp/ størrelse/ halestilling

2. Hodedeler( dyptliggenede øyne , skarpe " bryn" ,kraftig nebb , tettliggende kam/ ertekam ).

3. fotbefjering

 

Vekt:

Hane: 3,5- 5kg

Høne: 3- 4,5kg

 

Ringstørrelse:

Hane: 27mm 

Høne: 24mm 

 

Egg:

Minstevekt: 53g

Idealvekt: 58g

Skallfarge: Gulbrun til rødbrun