PERSONLIGHETENE I FLOKKEN MIN ..

Mange vil nok se på meg som en oppdretter som kun avler dyr opp mot standard ( flotte rasedyr ) , har mange avlsflokker / linjer , som driver steng utvelgelse av individer🤨 .. Joda jeg er streng når det kommer til de tingene av oppdrettet som har med regler , rutiner , lover osv 😙 .. Men jeg som alle dere andre er fryktelig glad i alle mine fugler uavhengig om det er ei høne ,kalkun , påfugl eller fasaner ..   🤪 .

Har våre fjørfe personlighet ..? Jepp masse .. og mange av mine fugler har vært med meg i noen år . De som jeg har et spesielt forhold til vil jeg fortelle dere litt om på denne siden 🙂. Og siden vil bli utvidet etterhvert som jeg rekker å skrive om mine herlige personligheter jeg er så heldig å eie 🙂 .

MØT MORTEN !

For 13 år siden kom " Morten " til meg som et rugeegg fra en oppdretter fra Farsund . Jeg hadde nemlig noen høner av samme rase som "Morten" og jeg måtte ha en flott hane til dem😙 .. Eggene klekte og ut av de eggene kom det en hanekylling .

Kyllingene vokste opp og flere av hans søstre ble solgt men " Morten" ble igjen her ... Den lille hanen vokste fort og utmerket seg på et vis slik at denne hanen måtte jeg bare beholde ..

" Morten " er den fødte gentlemann som alltid tar vare på sin flokk med høner . Han fostrer opp kyllinger uansett hvilken art de er og i sommer har han fostret opp en kalkunfrøken 🤪.

 Denne lille kjekke hanen på sine lange bein og vekt på hele 450 gram er av rasen Moderne engelsk kamphøns . Han liker godt å bli med på armen en tur og sitter fint på fanget for en kosestund .

 Hans personlighet føres videre av mange av hans kyllinger år etter år 🙂 .

" Morten " og hans høner flytter ut hver vår og tilbringer hele sommeren ute , han kjenner seg igjen og når jeg slipper dem ut i sitt sommerbur er det tydelig at de har vært der før .

Det første " Morten " gjør er å inspisere huset og rugeplassen og etter at det er godkjent legger alle hans høner eggene sine nettopp der 🙃 .

Når " Morten " kommer ut hver dag med sine høner etter seg og bekjentgir at dagen har begynt der han står omgitt av pludrende høner er jeg så stolt av denne fine lille hanen .. der han står i stram giv akt høyt trippende på sine lange bein .. kikker forventningsfullt på meg og " spør" etter dagens første gobit 🙂... Det har han gjort i 13 år allerede og jeg håper inderlig at han lever i mange år til  ! 😀

MØT MAGNUM !

Dette er en skikkelig spradebass ! 🤪 ... " Magnum er stoooor , majestetisk og svært bestemt .. Han kom som rugeegg fra Fana for 5 år siden og utmerket seg som en stor kylling allerede under klekkingen . Han var mye større enn sine kullsøsken og på det viset fattet jeg interesse for denne hanen . Magnum vokste så fort at han blei rammet av senebetennelse i beina sine ( tilstanden kalles shaky legs ) .. Jeg fikk berget denne flotte store hanen og fikk han frisk fra denne tilstanden 🤭 . " Magnum " er den ubestridte leder i sin flokk og han tillater ikke noe tull .. det slår han bestemt ned på 😉 . Ingen unghane tør å utfordre denne gutten her .. " Magnum liker godt å bli håndtert og lar seg villig plukke opp så sant det foregår i rolig tempo 😉 . Alt i denne hanens verden foregår i rolig tempo .. slik det passer seg for en mektig rase som Brahma😙.. . " Han er en staut hane som vet å forsvare flokken sin når noe truer og selv bikkjene mine holder respektfull avstand til denne hanen 🙂 ..

Magnum liker å inspisere alt jeg foretar meg og følger nøye med når jeg skifter strø ,henter egg , fyller på mat og vann . Han er aldri langt unna når han hører jeg kommer .

Han er utrolig forsiktig i sin omgang med sine høner og vet å " ta pent fra hånden" også  . " Magnum" er en elegant herremann som liker å være nær og når jeg bruker tid inne hos dem ender jeg som regel ned på gulvet med denne flotte hanen tett på meg hvor vi begge betrakter den flotte flokken med høner han har 🙂.

MØT ESMERALDA !

Denne høna er en av de eldste i min brahma flokk og nærmer seg nå sin 10 års dag 🙂 . Den "unge  damen " kommer fra et oppdrett på Melhus Esmeralda legger naturlig nok ikke egg lenger men hun ruger egg !! 🤪 .

Denne høna er den mest pålitlige rugehøne man kan drømme om og hun har ruget ut , egne kyllinger , påfugler , kalkuner ,gås uten å ødelegge et eneste egg og hvor mange kyllinger hun har ruget ut har jeg ikke noen total oversikt over men noen hundre kyllinger er det blitt  😙 .

Esmeralda er den høna i flokken som har høyest rang og hun passer på at alle finner sin plass .. også unghønene 😉 . Når Esmeralda har et kyllingkull er hun svært beskyttende overfor de små  ,men hun behøver sjelden å sette noen på plass .. denne høna viser at hun er sjef .. Esmeralda er fortsatt ei nyskjerrig høne som plukker villig fra hånda og er alltid den som kommer springende hvis det er noe spennende å oppdage 🙂 . Nå preger alderen henne litt og hun er blitt " brei over baken " , litt treigere enn før men fortsatt våken og kvikk . Esmeralda sitter alltid ved siden av hanen på vaglen og kikker på verden rundt seg med en rolig blikk 🙂 ..

MØT FRITTJOFF !

Denne karen er helt unik i sin nyskjerrighet .. Frittjoff er nemlig en ørefasan og fasaner skal ikke bli så tillitsfulle som denne karen her😙 .

Frittjoff kom til meg ifjor og er en ung herremann . Frittjoff er rett å slett selskapssyk og så fort jeg nærmer meg voilieren så er han på pletten og prater ivei . Han blir veldig glad når jeg besøker han i voilieren og kommer helt opp på fanget mitt 🤪.. Frittjoff spiser fra hånden og er veldig glad i alt som minner om mat og druer er storfavoritt .. det deler han ikke med sin unge frue engang .. de skal spises selv ! 😀 . Fittjoff er en travel ung herre som ivrig graver i bakken fra morgen til kveld , sandbader og koser seg dagen lang .  Det skal bli artig å se hvor tam denne unge fasanen kan bli og allerede nå har han en herlig personlighet 🙂 ..

MØT BJART !

" Bjart" er en rapphøns hanne som er helt utrolig på sitt vis . Han er beundringsverdig opptatt av sitt lille territorie og vokter dette med livet som innsats 🤪 . Han er en oppofrende herre som passer godt på sin  hue og deltar både med ruging og kyllingstell . Han tar oppgaven høyst alvorlig og selv matmor prøver han iherdig å jage når han har småttiser å passe på 😙 . Han ordner rugegrop og henter  reirmateriale som de begge legger nøye på plass i gropa der hvor eggene skal legges . Han " synger" ivrig i hele spilltiden slik at hua forblir betatt av hans personlighet . "Bjart" er monogam og vil ikke vite av andre huer og kan ikke fordra konkurenter ! 🙃 I sommer fikk " Bjart " nye naboer og av alle ting var dette Steinhøns .. heeelt uakseptabelt ! .. Da laget den lille herren så opprør at matmor måtte sette opp presenning slik at " Bjart " fikk litt lavere puls og kunne la nakkefjæra senke seg litt 😎 .

MØT EIOLF !

Eiolf en en blå ørefasan og er av det hyggelige slaget . Han flyttet hit i 2016 med sin unge hue og har funnet seg til rette her på brubakken 🙂 . Eiolf er en nyskjerrig kar som følger med på alt jeg gjør og liker spesielt godt å holde tak i buksa mi når jeg er på besøk 😙 .. Eiolf prater mye og " forlanger " noe grønt å spise så fort han oppdager folk i nærheten . Han er håndtam og spiser gjerne ut av hånda også . Iår fikk Eiolf å hua hans endel avkom og det tar jeg som et tegn på at trivselen er på topp 🙂