HVORFOR MÅ JEG SJEKKE MINE FUGLER ? ..

Mange som har en hobbyflokk med høner lar disse gå fritt enten hele året eller store deler av året . Selv om dyrene går fritt og ser ut til å ha det helt greit er det viktig at du kan fange inn individer som du vil se nærmere på . Det er flere grunner til å se nærmere på et dyr .

Ved å fange inn dyra med jevne mellomrom så holder du dem tamme ( tilvendt hånden din ) , du vet til enhver tid om noen har småskader , infeksjoner , vekt osv . Må du ha hjelp av veterinær for behandling av dyra må de la seg fange inn og ikke bli panikkslagne av å bli håndtert så temming er viktig 🙂 .

HVA SKAL JEG SE ETTER ? ..

Når du har fanget inn høna / hanen så start på " toppen " , sett deg en god plass hvor du har godt lys så du ser dyret skikkelig .

Sjekk øyne og hode ( øyne skal være klare uten skum , puss eller slim ) , Ansikthuden skal være frisk i farge ( hvis høna ikke verper er hun litt " bleik " i hud / kam )  .

Hakelapper og kam skal være varme å ta på og uten skader eller noen form for belegg ( like fullt skal de kjennes litt kaldere ut enn selve kroppsvarmen ) .Kammen skal ikke være tørr eller sprukket , hakelapper skal være omtrent like på størrelse og ha en god rødfarge  .

Nebbet skal være helt uten sprekk / skader og det skal være i rett lengde  og ikke overgrodd  .

Er nebbet for langt kan du svært forsiktig justere dette , men vær obs på overnebbets reseptorer( sansenerver ) langs nebbkanten .. De må ikke under noen omstendighet skades da det vil gi dyret en sterk opplevelse av smerte over lengre tid .

Munn / svelg .

Dyrets munnhule skal vise en rein lys rosa tunge , innsiden av munnhulen skal være fri for belegg / slim . Oppdager du et gult belegg skyldes det som regel en klamydia infeksjon som må behandles med et bredspekret antibiotika . Ubehandlet vil infeksjonen tilslutt ende dyrets liv .

Neseåpningene skal være åpne og frie for puss / skitt . Utåendingspusten skal være fri for surkling og dyret skal puste fritt uten anstrengelse . Det skal ikke lukte vondt av dyrets pust .

Fjærdrakten .

Den skal være fullstendig med alle fjær inntakt ( hvis fuglene ikke er i myting når du sjekker dem )  , fjærene skal være blanke og hele .

Dunrike raser / varianter skal ha en fyldig og rik fjærdrakt . Fjærene skal heller ikke ha noen lukt og de skal være tørre .

Huden .

Den skal være frisk på farge, kjennes tørr uten sår / rifter . Det er her du oppdager eventuelle uttøy høna måtte ha . Lus og lopper er lette å se med det blotte øyet og har lusene få være i fred finner du ofte klaser med luseegg på fjærene ned mot huden .

Kloakken .

Kloakken skal være rein uten rennende diare , Kloakkåpningen skal være lukket og uten sår / rifter . Det skal heller ikke være noen vond lukt fra dyrets kloakk . Ved å legge en finger mot kloakken så vil responsen være at dyret " kniper " gjentatte ganger og det er et godt tegn . Kloakken er da i normal funksjon .

Bein / tær / klør .

 Beina skal være glatte og uten belegg ( kalkbeinsmidd gir ofte et hvitt belegg og utstående hudskjell ) . Tær skal være rette og fotsålen skal være myk og uten sår . Klør skal være i passende lengde ( hvis de er lange må de justeres inn i rett lengde ) .

Dyrets vekt .

Brystbeinet skal ikke være særlig kjennbart og brystmusklaturen skal være fyldig . Dyret skal ikke kjennes " lett " det skal være god kroppsmasse ut fra dyrets størrelse / rase / variant .

Kjennes dyret veldig lett samtidig som brystbeinet er markert kan det være en indikasjon på innvollsparasitter eller en pågående tarminfeksjon  .

Har du mistanke om innvollsparasitter så få det bekreftet av veterinær før du behandler dem .

Dette må behandles slik at dyret ikke går med dette over lengre tid .

NÅR DU OPPDAGER SKADE / SYKDOM .

Når du sjekker alle fuglene dine så ha gjerne et tomt romslig bur klart i tilfelle du oppdager dyr du må undersøke nærmere . Er flokken litt lett når det kommer til vekten dyrene burde ha så er dette tiden på året for orm / mark kur .

Etter en lang sommer hvor dyrene har beitet og plukket alt fra grønt til smådyr må man regne med at de også har fått i seg parasitter som utvikles inni dyret .

Parasittene stjeler dyrets næring og kan hvis de får utvikle seg bli en trussel for dyret over tid .

Selv bruker jeg Curaverm vet * ormemiddel hver høst  ( når jeg har fått bekreftet fra veterinær at de har parasitter ) på alle mine fugler og det er nok med to behandlinger med middelet . Ormekuren gis via drikkevannet og er enkelt i bruk .

Hvis noen av dine fugler har småskader så rens disse og bruk en sårhelende spray på disse småskadene . Middler som hydrogenperoksid er fint å behandle småskader med slik at du er sikker på at dyret ikke utvikler noen infeksjon .

ALLE FUGLENE ER SJEKKET .

Det er så viktig å ta en skikkelig runde på alle fugler du måtte ha i ditt eie . Det gjør deg bedre kjent med individene dine og du har bedre kontroll på hva som måtte plage dem . Det er mye enklere å være på forskudd her enn å oppdager skade / sykdom ved en tilfeldighet 😙.

 Ta godt vare på dyra dine og de gir deg egg , kyllinger og kjøtt tilbake . Et hønsehold skal være en fryd for deg og dine omgivelser og ikke minst gi minst mulig bekymring 🙂. Når vi igjen nærmer oss vinter så er fuglene frie for parasitter / småskader og har da et godt utgangspunkt frem mot neste vår 🙂 .