Kalbeinsmidden går på hønsenes fjærløse deler, oftest beina, og kalles derfor ofte fotmidd. Midden suger blod fra under fuglenes hudskjell, beina vil bli litt fortykket, og skjellene på beina vil reise seg. Det vil også være et hvitt kalk lignende lag på beina etter hvert.
Dersom ett dyr blir konstatert med kalkbeinsmidd så må hele flokken behandles, da det smittes fra fugl til fugl, og kontakt mellom gjenstander som kan være affiserte. Behandles ikke midden så vil hønsenes generelle trivsel gå ned. De vil få problemer/ smerter ved å gå.
Kalkbeinsmidd kan enkelt benhandles med ulike preparater som er på markedet. Kalkbeinsmidd liker seg der det er høy luftfuktighet og varmt så husk at et godt reinhold og lav fuktighet i hønsehuset er da forebyggende mot denne midden .
Husk at alle må behandles, og hønsehus/ volier rengjøres.
Knemidocoptes .
Knemidocoptes er den eneste slekten med gravende midd som finnes i fugler. Det er tre hovedarter av Knemidocoptes som påvirker fugler, og disse er K. mutans, K. gallinae og K. pilae , som alle forårsaker forskjellige sykdoms manifestasjoner og kliniske tegn.
Livssyklus
Hele livssyklusen foregår på en enkelt vert og tar mellom 14 og 21 dager å fullføre. Midd spres ved nærkontakt med et infisert dyr, men det kan overleve i en begrenset periode ( opptil måneder ) utenfor verten.
Parring forekommer på verten, en moden hann vil forlate sin lomme og lete en hunn enten på huden eller i en lomme. Hunnene er ovo-viviparous som betyr at de føder levende larveunger. Når hunnen befruktet vil skape en hule i de øvre lag av overhuden, vil larvene bli lagt i denne huden / lommen og bevege seg til hudoverflaten.
Larver
Knemidocoptes midd har heksapodlarver. De
graver seg inn i huden og skaper små lommer og gjennomgår to nymfale stadier før de når kjønnsmodenhet.
Kliniske tegn
Tegn er avhengig av hvilken midd som er til stede:
K. gallinae
Sykdommen assosiert med denne midden kalles fjærmidd . Midd graver seg ned i fjærskaftene og forårsaker intens kløe og smerter, så mye at fuglen vil trekke ut fjærene.
Derfor inkluderer kliniske tegn tap av fjær ved selvtraumer, apati, intens pre-okkupasjon i å trekke ut fjær. Fuglen vil ofte ikke spise og ser ut til å gå ned i vekt.
K. mutans
Sykdommen forårsaket av midd kalles kalkbeins midd . Denne arten av midd graver seg under benskjellene og får dem til å løsne og reise seg. Kliniske tegn vil inkludere at fuglen har forvrengte ben og klør og kan virke halt. Fuglen kan også være spesielt oppmerksom på beina og kan vise tegn på kløe.
K. pilae
Sykdommen assosiert med denne midden kalles nebb midd ( flassende ansikt og nebb hos fuglene ) og er forårsaket når middene graver ned i befjærede deler av nebbet og inn i de lett fjærede områdene i ansiktet og kroppen.
Kliniske tegn vil omfatte tap av fjær og skjellethet rundt bunnen av nebbet og spredning over ansiktet. Det kan være mild kløe, men ikke så alvorlig som andre former i slekten.
Ikke alle infeksjoner av Knemidocoptes midd resulterer i kliniske tegn, noen kan ligge i dvale til dyret er stresset eller på annen måte immunkompromittert.