HVA KAN JEG GJØRE .. ?

Som dyreeier kan / vil du komme borti at dine fjørfe kan skade seg og da det viktigste er at vi da fanger inn dyret med skader og sørger for riktig rensing og vask at eventuelle sår .

Ved å vaske sårene vil du se omfanget av skaden og vil kunne vurdere om du må ha kyndig hjelp av veterinær eller at skaden kan heles fint ved hjelp av god sårpleie . 

Er det rifter , små sår , slitasjesår etter hane og småkutt kan du behandle dem selv .

Er det sår som er dype ( punktering etter rovdyr ,dype kutt som går ned i muskellagene og bumlefoot som krever åpning med kniv skal en veterinær benyttes . 

HVA KAN JEG BRUKE .. ?

Det er forskjell på oss mennesker og fjørfe så vi kan ikke uten forbehold bruke de samme midlene til dette selv om vi har lett for å tro det .

Når det kommer til vask og sårstell hos fjørfe er gjerne det enkelste best .

Kokt vann eller lag din egen saltvannsoppløsning  til dette bruket . Grønnsåpe , jod , klorhexidin , pyrisept bør ikke brukes da de inneholder stoffer dyret kan reagere på og kan forsinke sårhelingen .

Det er viktig at du ikke bruker sårsalver beregnet på mennesker og det er svært sjelden behov for å bruke dette hos fjørfe .

Så lenge såret holdes reint og tørt gror det forbausende fort av seg selv . Det er også viktig å isolere et skadet dyr slik at det får ro . Som kjent er fjørfe svært nyskjerrige og lar et sår sjelden være i fred og flokkmedlemmene kan ofte forverre skaden ved å plukke idet .

Når du reingjør et sår så ikke bruk saltvann eller vann som er kaldt .. Husk alltid på at det skal være kroppstemperert . Kalde rensevesker vil gi et sterkt ubehag og kan lukke bakterier og smuss inne i såret slik at det dannes en infeksjon .

HVORDAN LAGE SALTVANNSOPPLØSNING SELV .. ?

Det viktigste er at balansen mellom salt og vann er så bra som mulig så her kommer en liten oppskrift på det . 

Kok opp 1 liter vann  og la det avkjøles så tar du en strøken teskje salt ( tilsvarer ca 9 gram ) og rør dette ut .

Da har du en balansert saltvannsoppløsning som kan brukes til både øyevask og sårvask . Hell så vesken over i en rein plastflaske og oppbevar i romtemperatur .

Selv foretrekker jeg en flaske med " sprute tut" slik at jeg enkelt kan bruke den vesken jeg behøver uten å måtte helle dette utover dyret .

 Jeg omtaler behandling av bumlefoot i et annet kapittel her på siden hvor saltkonsentrasjonen er mye sterkere og dette er nettopp fordi at ved bumlefoot som er en lukket betennelse skal saltet gjøre nytten som "trekkmiddel" .. altså skal den lukkede betennelsen åpnes og saltet vil da hjelpe til med dette .

Viktig at ved bruk at sterkt konsentrert saltvann er å skylle godt ( husk temperert kokt vann ) .

HVA GJØR JEG ETTER SÅRVASK .. ?

Det er ikke enkelt å bandasjere eller ha noe som helst på fjørfe da de har en lei tendens til å plukke dette av igjen 🤭 .. Jeg foretrekker å bruke sårsprayen Ropa vet .

Omtale av sprayen : Et naturlig alternativ til antibiotika, virker mot sopp, bakterier, eksem, vorter og andre hudirritasjoner. Veldig bra å bruke for kutt og skrubbsår, skrubbsår og åpne sår. For både dyr og fjærfe . Den fås kjøpt hos Avem.no .

Sprayen tørker fort og lukkes over sårflaten men slipper ut fuktighet fra det behandlede såret . Sjekk det behandlede såret hver dag og påfør en ny runde sårspray etter noen få dager ved behov .