HVORFOR FERMENTERE ? ..
Dette er ikke noe nytt bare så det er sagt 😉 .Å fermentere har vi mennesker gjort lenge og i hovedsak handler det om å bevare maten vi spiser .
En super " bieffekt" er at næringsstoffene i denne maten frisgis slik at også fjørfe kan nyttegjøre seg foret de får på en helt ny måte .
Fermentert for / tilskudd gjør da kun godt . Du kan fermentere hva som helst og flere fermentere også kraftoret til sine høner ..
Ene å alene på grunn av at dette foret består av en rekke kornslag som da "omdannes" og hønene kan utnytte dette kraftforet på en ny måte .
Jeg fermenterer noe av kratforet men også korn til mine fugler .
På den måten utnyttes kornets næringsinnhold maksimalt og næringsverdien øker betraktelig ,tarmen til fuglene holdes iorden slik at de heller ikke får " trøbbel med magen " 😙 .. Det er viktig å tenke på at fuglene må tilvennes dette , ikke alle liker smaken og dette er kraftor med futt ! 🤪 Så litt av gangen slik at fuglenes fordøyelse får mulighet til å nyttegjøre seg det nye foret .
HVORDAN GJØRES DET ..
Fermentering er veldig enkelt men du trenger noe å starte prosessen med . Jeg bruker satlake som " starter " og gjør følgende . Kok opp 1 ltr vann tilfør 2 ss uraffinert mineralsalt ( havsalt , Maldonsalt osv ) .
La laken avkjøles . Du kan egentlig bruke sukker melkesyre , surnet melk . lake fra ekte surkål osv som starter , husk bare på at det må være levende bakterier i starteren din eller så mislykkes du .
Fyll dunken eller bøtten du vil fermentere i og den bør da ikke fylles mer enn 2/3 dels full ,så tar du vann ( gjerne temperert vann ) fyller i til kornet / foret dekkes av vann , så heller du i litt av saltlaken i vannet og rører rundt . Viktig at du ikke rører for mye da får du luft inn i blandingen .
Saltlaken vil starte en bakteriekultur som igjen " fermenterer " kornet eller annet du vil fermentere . Den første kulturen du setter bør stå ca 1 uke slik at du kan følge med prosessen . Legg så et lokk på men gassen som dannes må ut så en ørliten glipe på lokket må til .
Det du fermenterer skal ikke lukte vondt eller danne mugg 🤒 .. Den skal danne lette bobler langs kanten og gjerne lukte litt " syrlig " da er bakteriene på plass og gjør jobben sin .
Jeg har denne dunken / baljen stående i fjøset slik at den hele tiden er i et nokså varmt miljø så fermenteringen går unna når det først har begynt 🙂 .
Når jeg gir av denne fermenterte kornblandingen så skal den ikke være for våt men kun fuktig så sørg for en god sil til å ta opp blandingen med .
Jeg fyller opp dunken igjen med noe av den opprinnelige blandingen og det hele starter på nytt