HVORFOR FERMENTERE ? ..

Dette er ikke noe nytt bare så det er sagt 😉 .Å  fermentere har vi mennesker gjort lenge og i hovedsak  handler det om å bevare maten vi spiser .

En super " bieffekt" er at næringsstoffene i denne maten frisgis slik at også fjørfe kan nyttegjøre seg foret de får på en helt ny måte .

Fermentert for / tilskudd gjør da kun godt . Du kan fermentere hva som helst og flere fermentere også kraftoret til sine høner ..

Ene å alene på grunn av at dette foret består av en rekke kornslag som da "omdannes" og hønene kan utnytte dette kraftforet på en ny måte .

 Jeg fermenterer noe av  kratforet men også  korn til mine fugler .

På den måten utnyttes kornets næringsinnhold maksimalt og næringsverdien øker betraktelig ,tarmen til fuglene holdes iorden slik at de heller ikke får " trøbbel med magen " 😙 .. Det er viktig å tenke på at fuglene må tilvennes dette , ikke alle liker smaken og dette er kraftor med futt ! 🤪 Så litt av gangen slik at fuglenes fordøyelse får mulighet til å nyttegjøre seg det nye foret . 

HVORDAN GJØRES DET ..

Fermentering er veldig enkelt men du trenger noe å starte prosessen med  . Jeg bruker satlake som " starter " og gjør følgende . Kok opp 1 ltr vann tilfør 2 ss  uraffinert mineralsalt ( havsalt , Maldonsalt osv ) .

La laken avkjøles .  Du kan egentlig bruke sukker melkesyre , surnet melk . lake fra ekte surkål osv som starter , husk bare på at det må være levende bakterier i starteren din eller så mislykkes du .

 Fyll dunken eller bøtten du vil fermentere i og den bør da ikke fylles mer enn 2/3 dels full ,så tar du vann ( gjerne temperert vann ) fyller i til kornet / foret dekkes av vann , så heller du i litt av saltlaken i vannet og rører rundt . Viktig at du ikke rører for mye da får du luft inn i blandingen . 

Saltlaken vil starte en bakteriekultur som igjen " fermenterer " kornet eller annet du vil fermentere . Den første kulturen du setter bør stå ca 1 uke slik at du kan følge med prosessen . Legg så et lokk på men gassen som dannes må ut så en ørliten glipe på lokket må til . 

 Det du fermenterer skal ikke lukte vondt eller danne mugg 🤒 ..  Den skal danne lette bobler langs kanten og gjerne lukte litt " syrlig " da er bakteriene på plass og gjør jobben sin .

Jeg har denne dunken / baljen stående i fjøset slik at den hele tiden er i et nokså varmt miljø så fermenteringen går unna når det først har begynt 🙂 .

Når jeg gir av denne fermenterte kornblandingen så skal den ikke være for våt men kun fuktig så sørg for en god sil til å ta opp blandingen med .

Jeg fyller opp dunken igjen med noe av den opprinnelige blandingen og det hele starter på nytt