DET BESTE GRØNTFORET FOR FJØRFE . ( VINTERFOR )
Høns og andre fjørfe skal i hovedsak ha kraftfor som da i utgangspunktet dekker behovet for riktig næring , men de har svært god nytte av spirer og hvis du er riktig inne i dette så gir du også fermenterer du også til dem 🙂 .
Så hva kan du spire ? ... Du kan produsere spirer av alt som betegnes som frø og noen eksempler på det er .
Erter , alt av korn , linser , frø , gressfrø ,bønner .. ja alt du kan så med andre ord 😙.. Ved å sette spirer så frigis alle de gode vitaminene ,sporstoffer ,mineraler osv på en lett måte og dyrene får omgjort dette til næring på en rask måte . Det er lite som slår en porsjon spirer på vinteren .. selv for våre fjørfe .
I innleggene nedenfor vil jeg ta for meg det jeg spirer og hvordan jeg gjør det .
KORN ( HAVRE , HVETE , RUG , BYGG )
Spiret korn inneholder mer betakaroten (forstadiet til vitamin A), B-vitaminer, vitamin C, E og ferulinsyre, et stoff som hemmer betennelser .
Spiret korn smaker søtere enn vanlig korn. Grunnen er at stivelse omdannes til glukose og fruktose ved spiring.
Slik spirer du korn:
La kornet spire gjerne 2 til 3 dager før spirene skal brukes.
- Bruk ubehandlet helkorn
- Vask kornet og la det ligge fuktig i en bolle eller bøtte
- Skyll frøene med vann morgen og kveld
- Hell av vannet etter hver skylling
- La frøene spire i mørke og sett dem i lyset andre dagen. Dermed øker innhold av vitaminer og spirene vil bli grønne . Jeg lar spirene bli nokså lange før jeg gis dem til mine fjørfe og på den måten blir en liter frø til flere kg spirer .
- Renset hvete får du kjøpt på de fleste møller som felleskjøpet og Norgesfor , og spør da etter strøkorn ( reset hvete ) , havre hel osv . Dette får du da kjøpt i 25 kg sekker .
DUEFOR / FLYGEFOR .
Duefor består av en rekke forskjellige korn , erter og frø så det er spennende å spire 🙂. Spirene fra de forskjellige frøene bruker litt forskjellig tid på å utvikle seg så denne blandingen spirer jeg gjerne en ukes tid før den gis til mine fjørfe . Dette foret er importert så man er klar over det .
ERTER
Velg et stort kar som får plass i en vinduskarm eller på et lite bord ved vinduet. Det behøver ikke ha hull i bunnen. Det kan være et fat fra kjøkkenet, et plantekar en balkongkasse eller en lav plastbakke.
Hvis det er hull i bunnen på karet, må du ha et annet fat under.Eller hvis du er heldig å ha et planterom så spirer du dem lett der .
Fyll et tynt lag jord i bunnen, et par cm holder. Strø gule / grønne tørre erter tett utover, oppå jorden. Helt vanlige gule / grønne erter som du kjøper i butikken eller du kan kjøpe forerter på felleskjøpet også ( 25 kg sekk ) .
Klapp til og vann godt, men ikke slik at det blir altfor vått. Når ertene begynner å spire, drikker de mye. De sveller, så da gjelder det å følge med. Du behøver ikke dekke ertene med jord.
Regn med at det tar en drøy uke før du kan begynne å høste erteskudd. De bør ikke høstes før de er ca 10 cm høye. Kraftige og tette i bladverket. Klipp av skuddene, men la det være igjen ca. to cm over ertene, slik at de kan sette nye skudd .
Dette kan du holde gående gjennom hele vinteren hvis du vil og som du ser så spirer jeg erter i jord . Grunnen til det er at erter er store frø og kan lett bli slimete og råtne ved å ligge for lenge i vann .
SOYABØNNE .
Soyabønner - Et av de mest undersøkte og beskrevne næringsmidlene.
Vanskelig spiringsobjekt, ta bort bønner som ikke vil spire, og kok gjerne bønnene noen minutter før de spires.
Næringsinnhold: 40%
protein, store mengder B- og C-vitaminer.
Bløtlegging: 12 timer.
Skylling:
2-3 ganger daglig.
Kvantitet: 1 del bønner gir 4-5 deler spirer.
Spiretid:
3-5 dager.
Ideallengde: 2-4 cm før de brukes .
Husk å kjøpe soya som er økologisk og uten tilsetninger .. det er dyrere men vi med hobbyhøns trenger ingen store mengder .
LUSERNE / ALFALFA .
Alfalfa
Et av de minste frøene, også kjent som blåluserne. Næringsmessig overlegent de fleste andre.
Næringsinnhold: 35% protein, de fleste viktige vitaminer og mineraler, like mye karoten som gulrøtter, mye klorofyll.
Bløtlegging: 6-12 timer.
Skylling: 2-3 ganger daglig.
Kvantitet:1 del frø gir 10-20 deler spirer.
Spiretid: 3-7 dager.
Ideallengde: 3-5 cm før de brukes
LINSER .
Linser
Den brungrønne typen er mest kjent, men det finnes også mange andre sorter. Alle kan spires så lenge de har skall.
Næringsinnhold: 25% protein, A- B- C- og E-vitamin, jern, fosfor og kalsium.
Bløtlegging: 12 timer.
Skylling: 2 til 4 ganger daglig.
Kvantitet: 1 del linser gir 4 deler spirer.
Ideallengde: 2-3 cm før den brukes