NÅR VI TROR HØNA ER SYK ..

Når vi begynner med hobbyen vår og er helt ferske på dette å ha høner kan " alarmen " gå for det aller minste og du som høne eier blir raskt bekymret for at noe er galt .

Ofte henvender vi oss til diverse forum for hjelp og råd og ofte er det nedslående svar å få .. Avliv er ofte det svaret vi får ! 😲

Men er det alltid riktig .. ?

I avsnittene under her vil jeg beskrive endel tilstander / tegn hvor det ikke alltid er riktig å ta dyrets liv uten å ha utelukket at dette kan gjøres noe med , men at det finnes håp og at det ikke alltid er uhelbredelige sykdommer vi står overfor .

 

ER DEN SYK ...

Blindtarms innhold .Normalt .

Ofte når vi tenker "sykdom" trekker vi likhets tegn over på oss selv og det er en feil vi ikke må gjøre 🙂 . Det er nemlig mye som er normalt for fjørfe som er sykdom hos oss .

1 : Høna har " løs mage" . Høns har normalt sett en " halv løs " avføring kun avbrutt av blindtarmstømmingen . Den er ofte vannaktig ,skummende  løs ( kan være helt lys til mørk på farge  og lukter sterkt  . Dette skjer flere ganger pr døgn og er du på rett tid kan det tas som sykdom noe det IKKE er . Dette behøver ingen form for " behandling " .

Mer alvorlig : 

Løs mage = Diare hos høns .Altså en konstant rennende sildring med avføring  ( kan være hvit til mørk grønnaktig på farge) ,dyret har ofte noe nedsatt almentilstand ( kan se blek ut i kam og ansikt ) ,dårlig appetitt . Årsak kan da være tarminfeksjon ,innvolsparasitter til  innholdet i hva dyret har spist .

Tips : Sett dyret for seg selv i eget bur ,hold det varmt og lunt .

Tilby vann , gi dyret Zoolack melkebakterier / probiotika ( fås kjøpt på alle apotek ) og en kopp med kokt ris for å gi dyret litt krefter kan være lurt . Så gir du dyret ro og fred .

Ved uendret tilstand etter et døgn må veterinær eventuelt kontaktes for mer kyndig hjelp . Ved innvollsparasitter / tarminfeksjon finnes det preparater å kurere dette med .

STOR KRO .

Tilstoppet kro hvor veterinær har foretatt inngrep for å redde dyret .

Mange tenker ikke over at fjørfe har en stor utposing foran på halsen  og når denne fylles med mat blir den mangedobbelt så  stor og kan være hard å ta på . 

 Høna har stor hard kro : Dete er en normaltilstand hos fjørfe og det  kan ta høna opptil 12 timer å fordøye kroas innhold . Kroa er ofte stor på kveldstid eller hvis dyrene har fått smaken på noe ekstra godt .At dyret ikke tar til seg mat er da helt normalt i denne tiden .

Mer alvorlig : 

Hvis kroa holder seg stor over et døgn uten å minske i størrelse og dyret fortsatt ikke spiser kan kroa tilstoppet seg .

Tips : Sett dyret for seg selv i et bur ,varmt og lunt . Tilby kun vann og gi dyret tid til å fordøye innholdet selv .

Er tilstanden uforandret dagen etter kan det gjøres forsøk på å tømme kroas innhold .

OBS ! kvelningsfare så dette gjør du forsiktig ! 

Hold dyret lett fremover og masser kroa nedenfra og opp mot nebbet ,dyret vil da etterhvert greie å få opp innholdet ved din hjelp . Det er ofte illeluktende innhold på grunn av gjæringsprosesser i kroa men dette er normalt .

 Etter at det meste er ute av kroa sett dyret tilbake i buret og tilby noe mat . Når dyret har kommet seg etter tømmingen kan den igjen møte flokken sin .

USTØ GANGE .

Dette kan ses hos kyllinger og ofte handler det om lett vitaminbrist hos enkelt individ .

Skal du forhindre forverring av tilstanden så må det gis vitamintilskudd raskt slik at kroppens reserver fylles igjen .

Kyllinger vokser fort og det er ikke alltid vi selv forstår at kraftforet er det riktige næringsemnet kyllinger skal ha når de vokser som raskest . Vi elsker å skjemme dem bort med alt vi kan men dette er ikke alltid riktig å gjøre for kyllingenes helse .

 Tips : 

Gi alle kyllinger tilgang på vitaminer i drikkevannet uavhengig om de går med sin hønemamma eller er klekket i maskin . E- vitamin sammen med B- vitamin er de to viktigste og hvor det oftest er mangel på hos kyllinger . 

Skjemme dem bort kan du utsette til kyllingene er blitt noe større og har fordøyelse som tåler dette 😉 .

Mer alvorlig : 

Smittsom hønselammelse ( Mareks ) er en virussykdom som kan ramme store kyllinger ( fra 10-12 ukers alder ) .Sykdommen rammer nervesystemet hos dyret og gir utslag i lammelser .

Pr idag finnes kun vaksine mot sykdommen og ikke noe medisin desverre  .

Her er det kun avliving av kyllinger som viser klassike lammelser eneste utvei slik at smitten ikke fester seg i hele høneflokken .

 

BLODIGE EGG .

" Egg " fra høne med egglederbetennelse .

Det hender at vi kommer over egg med litt blod på og det er lett å tro at noe er galt .

Dette er normalt for høner som verper sine første egg og kloakken blir mer utvidet etterhvert som verpingen blir stabil .

Like normalt er det og finne blodflekker eller rester av eggstokkvev inni egget  . Dette er helt ufarlig og kan fint spises .

Mer alvorlig : 

Eggleder betennelse hos høna gir egg som er unormale og ikke spiselige for oss . Dette er en infeksjon som det kan behandles mot hvis det oppdages svært  tidlig .Egglederen blir permanent skadet av infeksjonen så rask behandling må til .

Eventuell hane må fjernes frem til høna med infeksjonen er funnet ( hanen sprer bakteriene som gir infeksjon til flere høner via sin paring ) 

Ellers er det desverre avliving til det beste for dyret som må til .

KLØING OG BLEKE ANSIKTER .

Godt etablert lusekoloni med eggklaser .

At høns pusser fjær ,klør seg og av å til napper ut en fjær eller to kan få oss til å tro at det er utøy på dem . Dette er en helt normal hønsesyssel og høner bruker mye tid på pussing av sine fjær for å holde dem inntakte og fine .

Om dyrene ser ut til å være litt bleke i kam og ansikt ,sitter mye på vagl kanskje kan da være hint om at det kan være utøy tilstede .

Tips : 

Ta for deg hvert dyr ,se under vinger ,bak i kloakken og skill fjærdrakten godt slik at du ser dyrets hud . På toppede raser finner en ofte lus i selve hodepryden så har du slike raser så sjekk der .

Et veterinærpreparat er svært effektivt mot ektoparasitter så en telefon dit er lurt . 

Ellers er det kiselgur et bra naturpreparat å benytte som forebyggende tiltak her .

Aldri bruk insektsprayer eller midler som ikke har MRL verdi .. Dette kan medføre at du aldri kan spise egg fra dine høner etter behandling med slike stoffer så sjekk alltid i felleskatalogen om preparatet har godkjenning .

HØNA HALTER OG SER UT TIL Å HA TYKKE BEIN .

Angrep av kalkbeinsmidd .

Som fersk hønseeier er det ikke alltid lett å se etter hvis du kjøper voksne høns og vil starte med din første flokk .  Flokken slår seg til ro hos deg men etter en stund ser du at ei høne kanskje halter noe ..

Tips : 

Sjekk alltid under hønenes føtter og se til at de har hele fine fotsåler ,dyrene skal ha slett fin skjellhud oppover beina . Finner du en kul eller sår under foten kalles dette for bumblefoot og dette er da en lukket liten infeksjon som trenger behandling ( dette finner du i eget kapittel på siden her  ).

Rett opp : Se på vaglene du har i hønsehuset ( vagler skal være uten flis og med avrundede kanter ) , sjekk underlaget hønene går på og fjern alt som de kan rifte/ stikke seg på når de tusler rundt . Dette er ofte årsak til infeksjonen .

Har hønene tykk hvitaktig hud på beina ( dette kan også gi halthet hos dyret ) ? . Dette er da kalkbeinsmidd og behandles enkelt med matolje ( annenhver dag 2-3 uker )  eller egen salve laget til dette bruket .Her er det viktig å behandle lenge nok slik at disse små midd dyrene kveles og dør .

En ting som er lurt å gjøre er å gi hønene med kalkmidd et fotbad med grønnsåpe . Dette bløtgjør huden og gjør det lettere for olje / salven å trenge godt inn i huden .

Sørg for at underlaget flokken går på inne og ute er tørt da akkurat denne midden liker fuktige og varme omgivelser .

Vagler smøres godt inn med olje eller skiftes ut hvis de er veldig skitne . 

Mer alvorlig : 

Bein / tå brudd . Høns har et relativt skjørt skjelett og brudd kan oppstå fra et fall ,paring av for stor tung  hane ,hengt seg fast i noe og i enkelte tilfeller kan det oppstå brudd av mangel på enkelte stoffer ( riboflavin ) er en av disse vitaminene .

Brudd vises ofte kun ved at dyret halter eller unngår å tråkke på en fot og dette må veterinær eventuellt se på ellers må man tenke på avliving av dyret . Ubehandlede brudd er dårlig dyrevelferd og like smertefullt for høns som for oss .